Общо 67 руснаци се състезават за други държави   Общо 67 руски

...
Общо 67 руснаци се състезават за други държави
 
Общо 67 руски
Коментари Харесай

Десетки руски спортисти са сменили гражданството си

 Efbet Article Horizontal 1180X300
Общо 67 руснаци се състезават за други страни

 

Общо 67 съветски спортисти са сменили поданството си и към този момент се състезават за други страни от началото на войната в Украйна. Заместник-министърът на спорта Алексей Морозов изрази " страдание " за решението им. По данни на съветското спортно министерство 47 от спортистите са взели участие на летни олимпийски игри, осем - на зимни, а 12 от състезателите са от неолимпийски спортове.

След началото на войната в Украйна през февруари 2022 бяха наложени наказания за спортистите от Русия и Беларус, като множеството интернационалните федерации непосредствено им не разрешиха присъединяване след рекомендации от Международния олимпийски комитет. По-рано тази година МОК предложи съветските и беларуските спортисти да бъдат върнати в интернационалните надпревари, само че под безпристрастен байрак и с изискването, че не поддържат войната в Украйна и нямат връзка с армията или службите за сигурност в двете страни.

Сред съветските спортисти, които към този момент се състезават за други страни, е трикратната европейска шампионка по плуване в 25-метров басейн Анастасия Кирпичникова, която към този момент се състезава за Франция, както и олимпийската вицешампионка в гребането Хана Пракатсен, която се реалокира в Узбекистан.

Според Алексей Морозов всяко сходно решение е " удар за страната ". Той съобщи, че от министерството се пробват да приказват със спортистите и " да ги убедят, че би трябвало да се състезават за родината си ".

 

Още спортни вести вижте във видеото:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР